Putem preveni boala Alzheimer ?

Este o afectiune degenerativa, progresiva a creierului care apare mai ales la personele de varsta mai inaintata. Evolutia boli Alzheimer este treptata. Inceputul boli este, in general, discret, marcat prin simptome banale. Expresia lor variaza mult de la o persoana la alta. Singuratatea este o cauza majora a acestei boli. Este vorba de oameni care nu au posibilitatea sa discute despre emotiile lor negative. Ei nu se elibereaza de aceste sentimente, ci le retin si le refuleaza, fiind vorba de o tristete patologica.

Dezvoltarea dementei poate fi redusa cu mai mult de 40%, daca traiti pentru prezent. Depresia poate sa apara oricand si nu este nevoie sa se intample ceva negativ in viata ta, ca sa ajungi o victima a afectiunii.

Oamenii care sufera de depresie se autoizoleaza cand isi pierd interesul fata de tot, nu au apetit de o dieta sanatoasa, au insomnie sau dimpotriva trec printr-o perioada de somnolenta. Multi spun ca nu au pentru ce trai, dimpotriva, oamenii activi, ocupati si sociabili, sunt cei mai sanatosi din societate.

Depresia este o stare interioara de tristete, care dureaza o perioada lunga de timp. Intreaga viata este o problema de optiunii.

Depinde de tine sa alegi cum sa reactionezi la diverse situatii si asta tine de gradul de cultura dobandit prin auto educatie.

Cine descopera calea de la primi pasi, stie incotro sa mearga. Valoarea omului se masoara dupa greutatiile pe care el le invinge.

Moare cate putin, cine se transforma in sclavul obisnuintei, urmand in fiecare zi aceleasi traiectorii, cine nu isi schimba existenta, cine nu risca sa construiasca ceva nou, cine nu vorbeste cu oamenii pe care nu ii cunoaste.

Boala se agraveaza, in general, cu timpul:
-tulburarile de memorie constituie primul simptom al boli.
-bolnavul nu reuseste sa isi aminteasca numele unei persoane sau al unui loc desi ii sunt bine cunoscute.
-se pot constata, tulburari de orientare, in timp si spatiu. Abia mai tarziu tulburarile de memorie afecteaza fapte vechi.
-tulburarile de limbaj trec adesea neobservate la inceput, bolnavul isi cauta cuvintele.
-tulburari de comportament motor se manifesta printr-o dificultate de a aefectua gesturi cu toate ca ele sunt cotidiene, atunci cand nu este afectat de vreo paralizie.

V-ati intrebat vreodata de ce mancand sanatos ne protejam creierul ?

De ce o gandire pozitiva ne tine departe de doctor ?

Corpul si Creierul nu imbatranesc in acelsi timp, dimpotriva puterea mintii creste odata cu varsta, arata studiile. Mintea umana functioneaza cel mai eficient in jurul varstei de 50 de ani. Barbatii au avut cele mai bune rezultate in jurul varstei de 50 de ani, pe cand la femei, abilitatile s-au imbunatatit si dupa varsta de 60 de ani. Chiar si abilitatile sociale si abilitatile de a judeca corect oamenii si situatiile cresc odata cu varsta. Pe masura ce imbatranim, reactionam altfel la necazuri, creierul reuseste sa se programeze, sa accentueze aspectele pozitive si sa le elimine pe cele negative.

Vreti sa aveti o minte clara la batranete?

Creierul daca nu il folosim, il pierdem. Se stie ca datorita procesului de imbatranire omul din 1500 de grame de creier pierde 500 de grame. Modificarile memoriei sunt o parte obisnuita a procesului de imbatranire. Memoria si inteligenta se pot imbunatatii sau mentine prin:
- prevenirea starii depresive care este o cauza obisnuita la persoanele varstnice.
- stimularea zilnica a intelectului, joaca sah, rezolva cuvinte incrucisate, calatoreste in locuri noi, mergi la expozitii de arta, studiaza ceva.

Pe langa efectuarea regulata a exercitiilor fizice trebuie adoptata o dieta sanatoasa si trebuie inclusa in viata cotidiana activitati folositoare. "Daca gandesti ca poti, sau nu poti tot timpul vei avea dreptate."

Consuma alimente pentru creier. Creierul are nevoie de fructe, legume, verdeturi, seminte, nuci, usturoi, cereale, ciuperci, ulei si proteine. Cand crezi ca nu mai poti schimba o situatie, cel care trebuie sa se schimbe esti tu.

Acesta depinde de doi factori principali: dieta si nivelul de folosire al creierului, care trebuie sa depasesca nivelul mediu.

Cercetatorii au aflat ca exista diverse metode prin care putem prevenii boala Alzheimer.
-fiti activi, nu deveniti lenesi pentru ca este cel mai important factor impotriva bolii Alzheimer. Implicati-va tot timpul in diverse activitati, invatati toata viata, pentru a va mentine mintea clara la batranete.
-dansul, putine activitati stimuleaza creierul asa de bine ca dansul. Dansul necesita totul de la coordonare si organizare, la planificare si judecata.
-sportul, creaza celule noi intr-o zona vitala a memoriei
-radeti, luati-va o pauza de la problemele cotidiene si radeti. O zi din viata fara un moment de bucurie este o zi pierduta. O zi care aduce un moment de bucurie este o zi castigata. Un suflet optimist, vindeca boala mai repede, iar un suflet fericit nici nu are ce vindeca, pentru ca nu cunoaste boala.

Faceti-va prieteni trainici, respectand cateva reguli simple: Ascultatii fara sa ii intrerupeti; Vorbiti-le fara sa le reprosati ceva; Faceti-le daruri fara sa le pretindeti ceva in schimb; Raspundeti-le fara sa ii contraziceti; Fara sa ii pedepsiti; Promiteti-le fara sa uitati.

Fara indoiala ca in patogeneza acestei boli, nutritia are un cuvant greu de spus, mai ales cand tratam aceasta boala, cateva suplimente sunt obligatorii. Alimentatia bazata pe fructe si legume crude, proteine si ceva lipide datorita unui aport suficient de enzime, vitamine, minerale, previne si intarzie aparitia bolii Alzheimer.

Studiile arata ca mancarea in Grecia, Italia, Liban este realmente o hrana pentru creier. Urmand aceasta dieta bogata in legume cu frunze verzi, peste, fructe, nuci, legume si putin vin reduce la jumatate riscul de boala Alzheimer.

Exista actualmente o larga gama de compusi naturali cu efecte dovedite de regenerare a nervilor: afinele, ceaiul verde, carnosina care au efecte neuritogenice. O alta clasa de compusi naturali vindecatoare de nervi este cunoscuta pentru remielinare, care stimuleaza repararea tecii protectoare din jurul axonului, neuronului cunoscute ca mielina.

Prin demielinizare in cazul unor boli cum este scleroza multipla, impulsul nervos sufera atenuari, duce la scaderea vitezei de propagare a impulsului nervos sau chiar la pierderea capacitatii de conducere prin stingerea potentialului de actiune.

Medicina regenerativa nu cere in mod necesar ingerarea a ceva, ea este dependenta de dieta si de nivelul de folosire al creierului.

Regimul fara sare in cardiopatia ischemica agraveaza boala Alzeimer.

Excesul de sare, zahar si grasimi dauneaza grav sanatatii. Dar ce inseamna exces nu ne explica nimeni !! Între copilul de 20 de Kg si adultul de 80 de Kg e o marja de eroare foarte mare, ca sa pronunti exces.

Sarea formeaza principalul electrolit care scos din sange reduce de ... 11.000 de ori viteza trensferului informational catre creier !!! Diferenta de concentratie de la 4,2 mmol / l la K+ si 137 mmol / l la Na+ explica cel mai bine interventia acestora in mecanismul acido-bazic pentru mentinerea unui pH optim necesar cresterii si diviziunii celulare. Schimbari mici ale pH-ului celular, au efecte profunde asupra metabolismului celular de care depinde principalele mecanismele de activare si represie a genelor. Procesul de cunoastere in care intra gandirea, atentia, invatarea depind de acele proteine care stau la baza memoriei numite agregate proteice.

Mai simplu spus, regimul hiposodat din cardiopatia ischemica sau lipsa sarii din sange conduce la fragmentarea agregatelor proteice, agravand boala Alzeimer, ceea ce inseamna ca "prosteste omul".

Toti acesti factori implicati in prevenirea bolii Alzeimer, din punctul meu de vedere, nu fac altceva decat sa incetineasca procesul de fragmentare a proteinelor care sunt purtatoare de memorie.

Pana in prezent, cercetatorii nu au elucidat cauza acestei boli. Recent insa noile descoperiri din cartea "Biologie Celulara si Moleculara fara pompa ionica Na+-K+" ne ofera cateva indicii, care vor ajuta cercetatorii la descrifrarea misterului acestei boli.

Descoperiri potential revolutionale pentru Stiinta Medicala.

Redam noutatiile cu privire la celula nervoasa:

Creierul uman este considerat cea mai complexa structura fizica din Univers. Omul poseda capacitatile necesare functionarii acestui tip informational. Mai mult, datorita dezvoltarii deosebite a scoartei cerebrale, prin actul de adaptare socio-culturala, realizeaza prelucrarea informatiilor la un nivel nemaiintalnit in lumea vie.

Este bine de precizat ca sistemul nervos receptioneaza, transmite si integreaza informatiile din mediu intern si extern, pe baza caruia elaboreaza raspunsuri adecvate motorii si secretorii. Prin functia reflexa, care sta la baza activitatii sale, sistemul nervos contribuie la realizarea unitatii functionale a organismului si a echilibrului dinamic dintre organism si mediul inconjurator

Excitabilitatea desi este comuna tuturor celulelor s-a diferentiat cu precadere la neuron printr-un organit specific-neurofibrilele.
Semnificatia functionala a neurofibrilelor este foarte importanta in toata lungimea axonului prin permeabilizarea membranelor neuronale la Na+
Potentialul de actiune in regiunea nodala, este dominat de sodiu in procesul de excitatie, de care depinde consumul de oxigen din metabolismul energetic si oxidativ.
Rezulta ca regiunea nodala are o importanta cruciala prin mecanismul acido-bazic. Modificarile de osmolaritate care se realizeaza in mod obisnuit prin transferuri transmembranare de apa si nu prin schimburi electrolitice, formeaza o unda mecanica.
In segmentul internodal al axonului, potentialul de actiune este condus de neurofibrile prin vibratie.
Conditia necesara pentru mentinerea excitabilitatii pe axon, consta intr-o noua variatie de pH local, energie suficienta deschiderii urmatoarelor canale pentru sodiu. In acest fel, fenomenele metabolice insotesc conducerea in fibra nervoasa.

Proprietatea nervului de a conduce impulsul nervos dependent de procesul de cunoastere, in care intra gandirea, atentia, orientarea, invatarea si care s-a diferentiat printr-un organit specific neurofibrilele are la baza o serie de legi.
a) legea „integritatii fiziologice a fibrei nervoase, conform careia conducerea impulsului nervos necesita integritatea anatomica si functionala a nervului (un nerv comprimat, ligaturat, tractionat, refrigerat sau novocainizat nu mai conduce influxul).
b) legea „conducerii izolate" este determinata de proprietatea fiecarei fibre nervoase de a conduce impulsuri proprii. Aceste impulsuri proprii nu se transmit fibrelor invecinate din acelasi trunchi nervos pentru ca fenomenele metabolice nu sunt jnsotite de fenomene electrice care sa genereze inductie electrica. In medii elastice, energia care serveste la deschiderea canalelor pentru Na+ pentru a genera potentiale de actiune este transmisa membranei neuronale prin vibratie in regim de oscilatie cuplata. Aceasta nu modifica egalitatea sarcinilor pozitive si negative pentru a crea potential de membrana.
Asadar nervii sunt conductorii cilindrici ai fenomenelor metabolice inconjurati de suprafete membranare care ii izoleaza de solutiile electrolitice exterioare.
Potentialul de actiune declansat prin gandire abstracta de scheletul intermicelar, de la nivelul somei si analizat continuu de ariile corticale in functie de factorii de mediu, se propaga obligatoriu cu ajutorul neurofibrilelor in stransa corelare cu fenomenele metabolice pana in teritoriul presinaptic.
Declansand astfel un lant de procese fizico-chimice intracitoplasmatice, consecinta este raspunsul specific celular, starea de excitabilitate.
Starea de excitabilitate presupune ca potentialele de actiune atat la nivelul nodurilor Ranvier cat si in segmentul internodal sa se afle sub controlul vointei noastre.
Vointa noastra in vederea efectuarii unor miscari precis coordonate, este rezultatul unor conexiuni functionale intre focarele de excitatie corticala. La baza activitatii corticale stau reflexele dobandite si reflexele inascute. Ele au rolul de adaptare a organismului la mediul extern si la modificarile din mediul intern. Impulsul nervos este condus si reglat de neurofibrile conform vointei noastre.
Pierderile mici de energie sunt compensate de energia provenita din insasi fenomenele metabolice. In cazul fibrelor nervoase propagarea impulsului nervos se face din aproape in aproape, datorita energiei rezultate din fenomenele metabolice.
In segmentul internodal, fenomenele metabolice genereaza potentiale de actiune prin permeabilizarea membranelor pentru Na+ la nivelul nodurilor Ranvier. Variatia de pH constituie asa zisul raspuns local de care depinde consumul de O2.
In medii elastice perturbatia sub forma de unda mecanica transporta cu ea energie, impuls si moment cinetic.
Rezulta ca in vederea dechiderii canalelor la nivelul nodurilor Ranvier, nu sunt elementele constitutive ale mediului elastic axonal, ci perturbatia rezultata din energia de vibratie a neurofibrilelor si fenomenelor metabolice.

Proprietatea structurii nervoase de a conduce la distanta potentiale de actiune, se caracterizeaza prin aceea ca fenomenele metabolice insotesc conducerea in fibra nervoasa. In lumina acestor date, neuronal este celula ce isi determina functionarea cu ajutorul gandului. Excitabilitatea desi este comuna tuturor celulelor, s-a diferentiat cu precadere la neuron datorita organitelor specifice, scheletul intermicelar si prelungirilor acestora neurofibrilele implicate in generarea si transmiterea impulsului nervos.
Semnificatia functionala a neurofibrilelor este foarte importanta in propagarea impulsului nervos declansat de scheletul intermicelar. Propagat pe toata lungimea axonului, acestea controleaza permeabilitatea membranelor pentru natriu si molecule ionice la nivelul nodurilor Ranvier.
Elaborarea influxului nervos are loc la nivelul ariilor corticale si transmis celulelor nervoase asigura legatura organismului cu mediul in care acesta traieste si se dezvolta.

In consecinta, ariile corticale indeplinesc functii complexe de analiza si sinteza si comunica cu soma care transmite impulsul nervos prelungirilor citoplasmatice axonale in sensul modularii potentialelor de actiune pana in teritoriul presinaptic.

Citat din cartea: "Biologie Celulara si Moleculara fara pompa ionica Na+-K+"

Excitabilitatea desi este comuna tuturor celulelor la neuron s-a diferentiat cu precadere datorita organitelor specificce, scheletul intermicelar si prelungirilor acestora, neurofibrile implicate in generarea si transmiterea impulsului nervos.

Proprietatea structurii nervoase de a conduce la distanta potential de actiune nu este un fenomen de membrana iar fenomenele metabolice nu sunt insotite de fenomene electrice si nu a nimic in comun cu asazisa pompa Na+-K+.

Consultatie gratuita. Tratament naturist pentru persoane cu venituri mici redus la 50%. Vindecarea este sigura si cu costuri mici. Merita sa traiasca si sa se bucure de viata numai acela care in fiecare clipa stie sa lupte pentru ea. Cine descopera CALEA de la primi pasi va sti incotro sa mearga.